top of page

PSIHOLOG

PSIHOLOG

Friendly Conversation

Pozovite 053/962-962 ili 066 11 77 15

 i zakažite pregled

Psiholozi pružaju psihološku pomoć osobama koje imaju neke psihičke smetnje. U svom radu psiholozi ne postavljaju medicinske dijagnoze i ne prepisuju lekove već se isključivo bave sprovođenjem psiholoških tretmana što uključuje intervju sa klijentima, psihološko testiranje, psihološko savetovanje i primjenu različitih psiholoških tehnika.

Razgovor sa psihologom nije prijateljski razgovor u kome ćete se ispričati, možda isplakati i otići kući sa osećajem olakšanja. Psiholog je tu da vas sasluša, empatično i bez osuđivanja ali njegova svrha nije samo to. Ono što karakteriše razgovor sa psihologom jeste upotreba svrsishodnih pitanja sa ciljem da se utvrdi šta vas muči, odnosno koji je problem zbog koga ste došli, a zatim i da vas uputi kako taj problem da riješite.  Postoje određene psihoterapijske tehnike, koje se koriste u psihološkom tretmanu i koje predstavljaju psihološke „alatke“ za pružanje adekvne pomoći ljudima sa različitim psihološkim problemima.  Dakle, razgovor sa psihologom podrazumjeva pored empatičnog i bezuslovno prihvatajućeg stava i aktivnu upotrebu teorijskih i praktičnih znanja iz psihologije.

Neke osobe su mišljenja da ako već piju lijekove ne moraju odlaziti na psihološki tretman jer on nema nikakvu svrhu. Pored uobičajenih životnih problema (problemi u komunikaciji, ljubavni problemi, problemi prlikom donošenja odluka, problemi u učenju,itd.), psihološki tretman itekako pomaže i u prevazilaženju nekih psiholoških poremećaja i to prije svega anksioznih i depresivnih poremećaja. Većina anksioznih i blaži do umjereni depresivni poremećaji se mogu prevazići samo uz psihološki tretman (prije svega uz kognitivno-bihejvioralnu terapiju) bez upotrebe medikamenata! Ako osoba već uzima lekove dobro je ići i na psihoterapiju jer lijekovi ne mogu promjeniti način njenog razmišljanja i ponašanja  koji su glavni faktori održavanja njenih emocionalnih problema. Pokazuje se da kod osoba koje idu na psihoterapiju rijeđe i teže dolazi do vraćanja simptoma psiholoških problema jer se mijenjaju disfunkcionalni obrasci rješavanja problema koji su, između ostalih, i doprinjeli da se problem prvobitno javi.

Pomoć psihologa nije namijenjena samo pacijentima sa mentalnim oboljenjima ili bolestima zavisnosti, jer svako od nas u nekom teškom životnom trenutku ili kriznoj situaciji može da ima psihičke tegobe. Psiholog Vam je dostupan svakodnevno, diskrecija je zagarantovana. Usluge psihologa koje možete zatražiti: osnovni pregled, savjetovanje, psihodijagnostika djece i odraslih (sa pisanjem nalaza).

Pozovite nas na telefon ili dođite u ZU "MEDIKO CENTAR ZDRAVLJA".

Nalazimo se u ulici Nikole Pašića 27.

Vaše zdravlje Naša misija!

Zdravstvena ustanova "MEDIKO CENTAR ZDRAVLJA" Doboj

bottom of page